vrijdag 13 december 2013

December-struggle

De "warmste" winter maand is in mijn ogen December. Sinterklaas vieren, en na 5 december snel het huis voorzien van een kerstboom, lichtjes, kerstkransen en kaarsen om zo lang mogelijk toe te kunnen leven naar kerst. I'm lovin it! 

Zowel bij Sinterklaas, als bij Kerst kan je niet onder lekker (veel) eten uit. Kerst staat vaak in het teken van gezellig (uitgebreid) tafelen met de familie en een Sinterklaas zonder pepernoten en chocoladeletters, is geen Sinterklaas. Dat geeft een hoop mensen het argument om zich met Sinterklaas en Kerst nog even goed vol te eten. Om op 1 januari het goede voornemen te hebben om af te gaan vallen...

Ik ben voor het argument om in December te mogen genieten van al het lekkere eten, maar ik ben tegen het voornemen om per 1 januari af te gaan vallen. Waarom ongezond "struggelen" tot 1 januari als het ook anders kan?

Lekker eten is genieten! Maar lekker eten is ook calorieën. En calorieën is gestruggle. Terwijl je bij Kerst wil genieten. Van het Kerstfeest, de gezelligheid met je familie, vrienden, mensen om je heen en van lekker eten! En strugglen over eten hoort niet in dit rijtje thuis. In mijn ogen moet je het "gestruggel" loslaten. Er lijkt me niets vervelender dan bij het hele kerstdiner, je schuldig te voelen over de extra calorieën die je eet. Te mooi om waar te zijn? Ja. Wat zeg ik. Nee, als je je maar bewust bent van de volgende puntjes.
  • De kilo's die je er in December aan eet, val je vervolgens weer af in het nieuwe jaar als je gaat afvallen. Het duurt weer een tijdje voor je op je oude gewicht zit. Pas dan begint je échte goede voornemen, toch? Waarom zou je niet direct (lees: nu) starten met een beetje op te letten op je voeding? Niet diëten, maar gewoon eten. Je weet dat Kerst eraan komt, dus als je komende dagen extra op je (gezonde) eten let, balans je alvast vooruit, ipv "achteruit" (vanaf 1 januari). 
  • Het is nog twee weken voor Kerst. Stel een doel voor jezelf die je binnen die twee weken kan behalen. Besluit te beginnen met sporten. Waarom een sport abonnement in laten gaan per 1 januari en niet meteen al? 
  • Okee, een klein promopraatje voor hardlopen. Als je al begint met sporten, kijk dan of hardlopen wat voor je is. Doe je sportschoenen aan en ren een rondje. Als je thuis komt, weet ik zeker dat je een voldaan gevoel hebt. Het kost wat energie, maar het levert je waarschijnlijk ook heel veel energie op. En aangezien het nog 12 dagen voor kerst is, kan je nog 12 rondjes rennen (dat zijn heel veel calorieën die je er met Kerst weer bij kan eten). 
  • Je wordt echt niet gelukkig als je bij elke hap nadenkt over de hoeveelheid calorieën die naar binnen gaan. Door te genieten van elke hap, proef je de smaak nog intenser. En dan zijn het die calorieën meer dan waard!
  • Het is misschien een ambitieus sportief idee, maar Kerst bestaat uit 2x 24u. Een aantal uur gaan waarschijnlijk op aan de voorbereiding in de keuken, al dinerend aan tafel, overdag of 's avonds aan spelletjes met familie en vrienden of aan kerkbezoekjes. Maar dan blijven er nog heel wat uurtjes over die je ook sportief kan besteden. 's Ochtends wakker worden door tijdens een wandeling of een rondje hardlopen? 
Je bent zelf diegene die daar ervoor zorgt dat je goed, gezond en gelukkig mag voelen tijdens Kerst. Kijk of je nu al iets met je goede voornemens voor 2014 kan doen. Happy new you?! 


Wordt gemotiveerd tot A - Healthy Lifestyle en volg mij via Instagram (healthylifenl) 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten