donderdag 26 december 2013

Kookworkshop


Tegenwoordig beleef ik erg veel plezier aan koken. Wekelijks ga ik op zoek naar nieuwe recepten. De ene keer is het een blijvertje, de andere keer een gevalletje "een keer en nooit weer". Maar juist het proberen, het proeven en het opdoen van kennis en ervaring geven elke keer weer het enthousiasme om iets nieuws te proberen.

Laatst werden mijn kook-skills op de proef gesteld tijdens een kookworkshop. Samen met mijn schoonfamilie ging ik een avondje koken met Gilbert Bosmans. Hij heeft een eigen kookstudio, genaamd QOOQ, met een droom van een keuken. Alles, maar dan ook echt alle cooking-essentials zijn aanwezig. Van alle kruiden die je je maar kan bedenken, tot aan de meest uiteenlopende kookapparatuur.

De recepten leken in eerste instantie "gewoon", maar wat is gewoon in een keuken van een chefkok. Schuimige soep van vergeten witte wintergroenten met truffel, een hoofdgerecht van eendenborst met wildfond op een bedje van hete bliksem, geserveerd met gnocchi, en een nagerecht van vijgentaart met eigengedraaid sherry-ijs. Stuk voor stuk: genieten!

Je kookt zelf, maar Gilbert loopt rond voor adviezen om het gerecht net dat beetje extra te geven. En dat is nou juist het speciale. Thuis kook je ook volgens een recept. Stap voor stap doorloop je de wijze van bereiding, maar juist die extra'tjes, die mis je. Tijdens een workshop leer je niet alleen om zelf een bijzonder gerecht klaar te maken, je leert ook veel over smaken, de juiste geuren en kleuren van eten en de wijze van bereiding. Juist die dingen die je gerecht een finishing touch geven.

Na het koken, is het tijd om aan tafel te gaan. Als je plaats neemt aan een mooi opgedekte tafel, wordt er een heerlijk glas wijn ingeschonken, welke past bij het gerecht dat gaat komen. Natuurlijk is het geen verrassing meer wat er op het menu staat, maar toch voelt het erg speciaal, omdat je bediend wordt net als in een restaurant. Het was een enorm fijne avond, vol met heerlijk eten, goede wijnen, gezelligheid en heel veel nieuwe kook-kennis.

Wil je ook eens een kookworkshop volgen, neem dan een kijkje op de site van QOOQ (klik hier). Je mag je wensen aan Gilbert Bosmans doorgeven, zodat hij een diner samenstelt die volledig bij jou smaak aansluit. Tijdens deze workshop neem je een kijkje in de veelzijdigheid van de keuken. Koken is niet alleen een pannetje op het vuur zetten of iets bereiden in de oven. Koken gaat zoveel verder en blijft keer op keer en leuke uitdaging.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten