maandag 16 december 2013

Marathon training: looking back & forward


Sinds ik afgelopen zomer serieus aan het trainen ben gegaan voor de Marathon van Rotterdam, was in eerste instantie het doel om weer een Halve Marathon te lopen. 42km loop je niet zomaar, en ook 21km is al een heel eind... Ik maakte in de zomer een plan om t/m november te trainen tot 21km, dan een Halve Marathon te lopen als "checkpoint" en dan te starten met mijn trainingsschema voor de Marathon.

Ik ben nu op het punt aangekomen dat mijn trainingsschema voor de Marathon van Rotterdam écht van start gaat. Maar voor ik vooruit ga kijken naar mijn trainingsschema voor de Marathon, eerst een terugblik naar de afgelopen weken. En met name naar gisteren: de Halve Marathon!

Voorbereiding
Sinds de zomer loop ik gemiddeld weer drie keer in de week. Een interval-training, een korte duurloop van ongeveer 7km op een sneller tempo, en een langere duurloop op een rustig tempo. Tijdens de lange duurloop heb ik de kilometers langzaam opgebouwd tot 18km. 

Ik moest na de zomer even weer wennen om drie keer in de week te gaan lopen. Het is toch een beetje passen en meten in je agenda. Waar ik afgelopen zomer regelmatig het smoesje "No time" had, kon ik er nu niet onderuit. Ik moest en zou drie keer in de week gaan hardlopen. En het gekke is, dat deed ik ook zonder problemen. Smoesjes waren niet nodig. Ik kan het nog steeds niet helemaal verklaren, maar aan enthousiasme en motivatie geen gebrek. Natuurlijk heb ik mijn ups & downs gehad. Maar door elke week mijn agenda te openen en mijn trainingen min of meer te plannen, lukte het me altijd om drie keer in de week te gaan. Regen, wind en kou: geen smoesjes. 

Halve Marathon
Het eerste "obstakel" in training voor de Marathon is de halve. In Maart liep ik mijn eerste en tevens mijn laatste Halve Marathon. Veel ervaring met 21km hardlopen heb ik dus niet. Maar de enige ervaring die ik heb, is wel een goede! Ik liep 1.53min. een tijd waar ik tot nu toe nog steeds verbaasd over ben. 

Gisteren stond mijn tweede Halve Marathon op de planning. En aangezien mijn trainingsschema voor de Marathon nu echt van start gaat, is deze halve marathon-afstand ook niet mijn laatste geweest. Komende weken gaan mijn benen vaker voelen, wat ik gister voelde. Duurlopen: I'm looking forward!

Wedstrijd
Mijn voorbereiding was alles behalve goed. Vrijdagavond genoot ik samen met mijn vriend & zijn familie van een heerlijk zelfgemaakt 4-gangen diner met bijpassende wijnen tijdens een kookworkshop van Gilbert Bosmans (daarover later meer). Zaterdag haalde ik de schade aan de te weinig uurtjes slaap in eerste instantie in door heerlijk uit te slapen, maar vervolgens kwam mijn vriend met het idee om ruim 30km te gaan mountainbiken. En aangezien ik een nieuwe mountainbike heb, kon ik geen nee zeggen (daarover ook later meer). Dit zorgde ervoor dat we zaterdagavond pas laat thuis waren, met het gevolg dat we geen bananen en eierkoeken in huis hadden (lees: mijn perfecte wedstrijd-food). Gelukkig had ik nog wel cruesli, noten en kwark, wat voor mij een goed ontbijtje is voor een lange duurloop. 

Ik had van mijn ervaren Mama de instructie meegekregen om 6.00min./km te lopen tot 10km. Na 10km de balans opmaken hoe het gaat, en dan langzaam aan versnellen op gevoel. Het was niet het doel om een PR te lopen. Bij de start kreeg ik mijn kriebels. Mijn voorbereiding was niet perfect en als die 21km net zo zouden gaan/voelen als de vorige Halve Marathon, was ik benieuwd naar mijn toestand bij de finish. Ag, niets meer aan te doen, we gaan het zien! Na het startschot schoof iedereen langzaam naar voren. Ik zocht mijn tempo, maar bleef tussen de 5.50 en 6.10. Na de 10km voelde ik me nog super. Ook niet zo gek, want ik hield me qua tempo eigenlijk continu in. Na de 10km ben ik gaan versnellen. Niet dat ik in een keer als een Speedy Gonzalez de laatste 11km liep, maar het lukte me om mijn tempo omhoog te krikken tussen de 5.15 en 5.35. Het leuke daarvan was dat ik steeds meer mensen in ging halen. Mensen die lange tijd voor me liepen, kwamen nu dichterbij en zonder al te veel moeite kon ik ze inhalen. "Ha, dan had je maar niet zo snel moeten beginnen", dacht ik bij mezelf. Ik genoot. Van het zonnetje, van de wedstrijd, van de ervaring en van het feit dat het eigenlijk zo makkelijk ging. Ik was minder blij met mijn eindtijd (2.03u), maar het feit dat het zo goed voelde, ik na afloop eigenlijk niet echt last van mijn benen heb gehad, gaf mij vertrouwen dat ik wel harder had mogen/kunnen gaan. 

En nu? 
Met deze ervaring en dit vertrouwen start ik deze week aan mijn trainingsschema voor de Marathon. Ik ga nu echt langzaam de kilometers opbouwen. Tot een maximum van een lange duurloop van 32km, in een week waarin ik al twee trainingen loop van 12km en 18km. 62km in een week: Ho - lie - kwa - ka - mo - lie! 

En toch kijk ik er naar uit! Op naar de Marathon, op 13 april. 117 days to go!

Staat de Marathon van Rotterdam al in jullie agenda? 

Wordt gemotiveerd tot A - Healthy Lifestyle en volg mij via Instagram (healthylifenl) 

2 opmerkingen :

  1. Succes, ik ga je blog in de gaten houden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk geschreven! Heel veel succes. Ik hoop dat we veel horen over je Marathon training.

    BeantwoordenVerwijderen