maandag 11 november 2013

How to get motivated

Een doel voor ogen stellen is vaak makkelijker, dan een doel behalen. De weg er naar toe is niet altijd makkelijk. Het ligt er een beetje aan om wat voor doel het gaat, maar vaak vergt het tijd, energie, enthousiasme en motivatie. En met name die laatste is een belangrijke.

Vaak ben je aan het begin erg gemotiveerd. Je stelt het doel niet voor niets; je wilt dit, je kan dit. Maar gedurende de weg ernaar toe, moet je jezelf continu blijven motiveren en dat is niet altijd een eenvoudige opgave. Soms zie/voel je weinig resultaat, maar dat is schijn. Als je werkt aan een doel is er altijd een resultaat. Soms niet heel duidelijk waarneembaar, maar het feit dat je je eigen grenzen keer op keer verlegd, je jezelf steeds weer motiveert, is al zo´n mooi resultaat!

Hoe kan je jezelf motiveren, als het even niet gaat en je motivatie ver te zoeken is?

  • Is je doel wel realiseerbaar? In mijn ogen is Nothing Impossible, maar je moet wel realistisch zijn. Als je een groot doel wilt bereiken, kan het goed zijn om in kleine doelen er naar toe te werken. Door deze kleine doelen steeds te behalen, blijf je gemotiveerd, omdat je ziet dat je vooruitgang boekt. 
  • Maak een lijst waarom je, je doel wilt bereiken. Op het moment dat je je motivatie verliest, kijk je op die lijst en bruist de energie waarschijnlijk zo weer naar binnen om je doel te (willen) bereiken. 
  • Vraag aan je Friends & Family om je heen om een stok achter de deur te zijn. Vertel hen wat je doel is, en vraag hen je ernaar te vragen en je te motiveren. Een enthousiaste, betrokken omgeving motiveert!
  • Hoe kan je jezelf belonen als je je doel haalt? Een schouderklopje kan fijn zijn, maar iets tastbaars kan misschien wel veel meer motiveren. Je hebt er immers hard voor gewerkt, dus je mag jezelf best belonen, toch? 
  • Wees niet jaloers op anderen. Jij werkt aan jou doel en doet dat op jou eigen manier. De progressie die je boekt, is voor jou al heel knap. Wat anderen doen, hoe snel anderen dat doen, hoe makkelijk anderen dat doen, wat maakt het uit? Als jij jou doel bereikt, mag je heel trots op jezelf zijn. 
  • Ondanks dat je misschien niet direct resultaat ziet, is het er wel. Het feit dat je aan je doel werkt, laat zien dat je barst van doorzettingsvermogen en dat geeft je vertrouwen dat je je doel echt kan/gaat bereiken als je zo doorgaat. De energie die daarbij vrij maakt is geweldig, je mag trots zijn, want je hebt je grenzen weer verlegd. 
Mijn doelen? Afstuderen en de Marathon van Rotterdam. Aan motivatie gelukkig nog geen gebrek. I can do this!

Wat zijn jou doelen en hoe blijf jij gemotiveerd?

Geen opmerkingen :

Een reactie posten